06-27-341-313, 06-20-49-49-698
2120 Dunakeszi, Barátság útja 29.
 
 

Választható oltások

Választható oltások

Rövid összefoglaló a választható oltásokról:

 

·  A Rotavírus elleni vakcinákkal végzett oltás már 6 hetes életkortól adható, 2, 3, vagy 4 hónapos korban ajánlott, de ügyelni kell arra, hogy 6 hónapos korig be kell fejezni. Ez az oltás szájon át adandó be. A rotavírus súlyos, hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okoz, leggyakoribb szövődménye a kiszáradás, ami kórházi felvételhez vezethet. A kisgyermekek majdnem mindegyike 5 éves koráig egyszer bizonyosan fertőződik rotavírussal.

·  A Bárányhimlő (varicella) elleni vakcina már 12 hónapos életkor betöltése után, például az MMR oltással együtt, vagy 6 hét szünettel adható. Szakmai ajánlások szerint 15 és 18 hónapos korban ajánlott beadni, 2 adag szükséges 6 hetes szünettel. Az oltást subcután, tehát bőr alá adjuk, általában a felkarba. A bárányhimlő súlyos szövődményekkel járhat, tüdő-, szívizom-, kisagy- májgyulladást, bőrfertőzést és vérmérgezést okozhat.

·  A szezonális Influenza elleni oltások 6 hónapos életkor felett adhatók, Egy részüknél 9 éves kor alatt az első évben történő oltás alkalmával 2 oltást kell adni 4 hét különbséggel. Az oltás ismétlése évente szükséges, az influenza vírus évről évre változó antigén-szerkezete miatt.

·  A Meningococcus C elleni oltás adására 2 hónapos kortól van lehetőség, de 3 és 5 hónapos korban ajánlott, ismétlése 1 éves kor felett szükséges. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők és a kisdedek 0 - 5 éves korig, mert az ő immunrendszerük még nem képes megfelelő védelmet kialakítani a fertőzéssel szemben, ill. a 15 - 19 éves korosztály, akik zárt közösségekben (iskola, kollégiumok, diszkó, szórakozóhelyek, katonaság) élnek, vagy ott tartózkodnak.Külföldi utazás, vagy tartós külföldi tanulmányok esetén, kollégiumi elhelyezés során, serdülőkorban adandó. A meningococcus baktérium cseppfertőzéssel terjed, az orr és torok nyálkahártyáján szaporodik. A fertőzés hirtelen jelentkezik és nagyon gyors lefolyású, kivédésére a védőoltás az egyetlen hatékony eszköz. Gennyes agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozhat.

·  A Meningococcus A, C, W-135, és Y csoportjai ellen védelmet nyújtó négy komponensű vakcina választására 12 hónapos kortól van lehetőség.

· Meningococcus B elleni oltóanyag 2014 óta elérhető, azonban nem ajánlott beadni más oltással együtt, ezért beadása 2,5 - 3,5 - 4,5 hónapos korban javasolt.

·  Kullancs-encephalitis elleni védőoltás megfontolandó a rendszeresen kirándulók, a zöldterületeket, a parkok és játszóterek körüli bozótosokat felkereső gyermekek esetében, 1 éves kor felett. Hazánkban 20 féle kullancs honos, ezek közül a vöröshasú Ixodes csíp a legtöbbet, s ez a faj a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás, valamint a Lyme-kór okozója. A kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás az esetek 90%-ában enyhe lefolyású betegség, de 10%-ában a fertőzés visszamaradó idegbénulást okoz. A védőoltás ez ellen véd. A Lyme-kór előfordulási gyakorisága nagyobb, de az időben észlelt fertőzés - a csípés helyén kör alakban jelentkező, erősen viszkető bőrpír, - antibiotikumos kezeléssel tökéletesen gyógyítható. A későn észlelt fertőzés csak nehezen gyógyítható. A folyamatos védelem fenntartásához emlékeztető oltás szülséges.

·  A Hepatitis A vakcina adása 1 éves kor felett meggondolandó déli országokba történő utazás, (pl. Horvátországba alkalmával, vagy járványos megbetegedések előfordulása során. Hazánk egyébként alacsonyan fertőzött területnek számít.

·  A Human Papilloma vírus elleni oltás bevezetésre került, a 12 éves életévüket betöltött és a 2014/15 tanévben 7. évfolyamot végző leánygyermekek iskolai kampányoltás keretében önkéntes, térítésmentes HPV - méhnyakrák megelőző - oltásban részesíthetők, az első oltást 2014 októberében kaphatják meg.

·  A nem kötelező védőoltások beadási rendjét illeszteni kell a jelenleg Magyarországon érvényben lévő kötelező oltási rendhez. Figyelembe kell venni a különböző oltások között betartandó szüneteket illetve együttadási lehetőségeket.