06-27-341-313, 06-20-49-49-698
2120 Dunakeszi, Barátság útja 29.
 
 

Kötelező oltások

Kötelező oltások

Rövid összefoglaló a kötelező védőoltásokról:

- A BCG oltást a babák többsége - a koraszülöttek és beteg újszülöttek kivételével, - már hazajövetelük előtt a szülészeti intézmény újszülött osztályán megkapják.. A védőoltás az 1 éves kor alattiak tuberculosis (tbc, gümőkór) betegségének legsúlyosabb formái ellen alakít ki védettséget. Az oltás helyén esetlegesen keletkező duzzanat, bőrpír, nedvedző elváltozás miatt aggódni nem kell, mert általában magától eltűnik, meggyógyul.

·  A DTPa-IPV-HiB - Diftéria (torokgyík), Tetanusz (merevgörcs), Pertusszisz (szamárköhögés) elleni, a Polyomyelitus (járványos gyermekbénulás) elleni és a Hemofilusz influenzé B elleni védőoltást 5 komponensű kombinált oltás formájában kapják meg a gyermekek. Az alapimmunizálást 2, 3, 4, az első emlékeztető oltást 18 hónapos és a második emlékeztető oltást 6 éves korban, de ekkor a HiB komponens nélkül. 11 éves korban kerül sor a Diftéria-Tetanusz-Pertusszisz emlékeztető oltás beadására.

·  Az MMR - Morbilli (kanyaró), Mumpsz (járványos fültőmirigy-gyulladás), Rubeola (rózsahimlő) elleni védőoltást 15 hónaposan kapják a csecsemők. A védőoltás megismétlése 11 éves korban történik. A védőoltás véd a cseppfertőzésssel terjedő mindhárom betegség ellen.

·  A PCV - pneumococcus baktérium elleni conjugált védőoltást a 2014.06.30. után született csecsemők már kötelező védőoltásként kapják meg a 2, 4, és 12 hónapos korban. A pneumococcus baktérium tüdőgyulladást, gennyes középfülgyulladást, gennyes agyhártyagyulladást vagy vérmérgezést okozhat főként az 5 évesnél fiatalabbaknál, de közülük is a csecsemők a legveszélyeztetebbek a fertőzéssel szemben.

·  A Hepatitis B vírus elleni oltásra a születéstől kezdődően van lehetőség, kötelezően az általános iskola 7. osztályában kapják a gyerekek. Vírushordozó anyák gyermekeinek kötelező! (Újszülött osztályon aktív+passzív oltás, praxisban ismétlés szükséges.)