06-27-341-313, 06-20-49-49-698
2120 Dunakeszi, Barátság útja 29.
 
 

Torok-mandulagyulladás

Torok-mandulagyulladás

Az őszi, téli időszakban az egyik leggyakoribb tünet a torokfájás. A panaszokat a torok vagy más néven garat gyulladása okozza, amit általában vírus- vagy baktériumfertőzések, ritkábban sérülések váltanak ki.

A nyálkásabb, esősebb időben könnyű elkapni a különböző fertőzéseket zsúfolt helyeken, így közlekedési járműveken, bölcsődékben, óvodákban, iskolai közösségekben, mivel a kórokozók (vírusok illetve baktériumok) cseppfertőzés, azaz köhögés, tüsszentés útján terjednek. A torokfájás a torok égető, szúró, kaparó érzéseként jelentkezik, a nyelés fájdalmas lehet. Nagyobb gyermekek szerencsére már el tudják mondani panaszukat szüleiknek, de a kisebbeknél, a csecsemőknél még csak következtethetünk rá. Náluk az étvágytalanság, a nehezebb nyelés, illetve a nehezített nyelés következtében fellépő nyálfolyás hívhatja fel a figyelmünket a bajra. A panaszokat hőemelkedés, láz, orrfolyás, köhögés kísérheti, mivel a torokfájás általában nem önmagában, hanem felső légúti fertőzés részeként illetve bevezető tüneteként jelentkezik.

Ha a tünetek kezdeti stádiumban vannak, azaz még nincs láz, csak maga a torokfájás, érdemes a gyermeknek fájdalomcsillapítót adni. A legtöbb fájdalomcsillapító egyben gyulladáscsökkentő, illetve lázcsillapító hatású is. Sokan erre az egyszerű dologra nem is gondolnak, pedig a kicsiknek sokat javíthatunk a közérzetén, és a folyamat elején esetleg megakadályozhatjuk a gyulladás további terjedését. Javasolható a torokfertőtlenítő spray, illetve torokfertőtlenítő szopogatós tabletta használata is. 12 éves kor felett adhatók olyan szopogatós tabletták, melyek érzéstelenítőt illetve fájdalomcsillapítót is tartalmaznak, és valóban kiváló hatásúak.

A torok megtekintésekor általában annak vérbősége, erős vöröses, sokszor úgymond haragos vörös elszíneződése látható. Bizonyos fertőzések esetén a szájpadláson kis piros foltok, bevérzések figyelhetőek meg, máskor az egész szájüregen, nyelven hólyagok jelenhetnek meg. Ha a torokfájás sérülés vagy egyéb folyamat következménye, akkor annak megnézésekor természetesen eltérő kép látható. Az esetek egy részében a garatmandulák is begyulladnak, illetve a fertőzés tovább terjedhet a légutak felé. A legtöbb esetben a nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodnak, amelyről a nyak körkörös tapintásával győződik meg az orvos.

Az orr- és a garatmandulák gyulladásának mások a tünetei, bár gyakran együtt fordulnak elő. Az orrmandula gyulladás során megduzzad, a gyermek orrlégzése akadályozott, szájon át veszi a levegőt, éjszaka általában horkol. A gyermek orrából váladék csordogál, hallása romlik. Az esetek egy részében az orrmandula megnövekedett mérete miatt részlegesen lezárja a fülkürt bejáratát, azaz a garatot a középfüllel összekötő járat kezdetét, ezzel megakadályozza annak szellőzését és így a középfülgyulladás számára megteremti a táptalajt. A garatmandulák gyulladására csecsemőkorban nehezített nyelés, nyálfolyás, magas láz, étvágytalanság nem egyszer hányás hívhatja fel a figyelmünket. Nagyobb gyermekek nehezebb nyelésre, kifejezett torokfájásra, rossz leheletre, magas lázra, rossz közérzetre panaszkodnak. Hányás náluk is előfordulhat, mivel a garatmandulák duzzadt méretük miatt nagyobb helyet foglalnak el, ezáltal ingerlik a garatot. Gyakori tünet a fülbe kisugárzó fájdalom. Ha ez csak ritkán lép fel, nincs okunk aggodalomra, azonban a folyamatosan meglévő és egyre fokozódó fülfájás esetén keressük fel a helyi fülészeti rendelőt középfülgyulladás gyanúja miatt.
A garatmandulák vérbők, duzzadtak, a lágyszájpadon kis pontszerű bevérzések lehetnek. A mandulák felszínén tüszők lehetnek láthatóak, amelyek kezdetben kis gombostűfejnyi sárgás elváltozások, majd a gyulladás előrehaladtával összefolyhatnak és nagyobb lepedékként beborítják a mandulák közel teljes egészét. Az orrmandula gyulladás esetén szintén duzzadt, vérbő. A gyermek nyelve lepedékes, beszéde nehézkes, lehelete rossz szagú. A nyakon megnagyobbodott nyirokcsomókat tapintunk. Milyen betegségek résztünete a mandulagyulladás?

                                                                

 

Skarlát. A skarlátot a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza, mely cseppfertőzés útján terjed. Különösen az óvodás korúak között fordul elő gyakran, gyorsan terjedve végig a közösség tagjain. A mandula általában gennyes, tüszős, a nyelv málnaszínű, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodottak, a törzsön, hajlatokban pontszerű, apró, pirosas színű kiütések láthatóak, és további tünetek segíthetik orvosunkat a diagnózis felállításában. A mandulagyulladás Mandulagyulladás Korábban az antibiotikumok megjelenése előtt a skarlát lezajlása után általában 3 héttel vesegyulladás illetve reumás láz alakult ki, éppen ezért még sokan ma is megijednek a betegség nevének hallatán. Napjainkban azonban az antibiotikumoknak - főleg a penicillinnek - köszönhetően a betegség maradéktalanul gyógyul, szövődményekkel nem kell számolni ha időben orvoshoz fordulunk.

Mononucleosis infectiosa. A mononucleosis infectiosa nevű betegséget az Ebstein-Barr vírus okozza. Nyál útján terjed, ezért sokan "csókbetegség" néven ismerik. Nagyon magas lázzal jár, a nyaki nyirokcsomók általában kifejezetten megnagyobbodnak, a mandulákat lepedék fedi, mindezek mellett a máj és a lép megnagyobbodásával is járhat. Ha a vizsgáló orvosban felmerül a gyanú, hogy gyermekünknek mononucleosisa van, akkor laborvizsgálatra, vérvételre lesz szükség.
A máj és a lép érintettsége miatt a betegség lezajlását követően még több hónapig fáradékonyság tapasztalható, ezért javasolt a minél több pihenés és a megerőltető testmozgás kerülése.

Herpangina. A másik szintén vírus által okozott betegség az úgynevezett herpangina. Ezt a Coxsackie A vírus okozza, amelynek hatására főleg a lágyszájpadon, illetve a mandulákon fehér, tejszerű hólyagok keletkeznek. A mandulák duzzadtak, vérbők. Ez a kicsik számára sokszor nagyon fájdalmas, nyelési nehezítettséget okozó betegség. Egyik megjelenési formája a kéz-láb-száj betegség, amikoris aftaszerű hólyagok jelennek meg a tenyéren, talpon, száj körül és a garatban is.
              

                                                    

Vírusos megbetegedés esetén nincs szükség antibiotikumra, skarlátnál, tüszős mandulagyulladáskor viszont elengedhetetlen az antibiotikum használata a szövődmények megelőzése miatt.