06-27-341-313, 06-20-49-49-698
2120 Dunakeszi, Barátság útja 29.
 
 

Lázcsillapítás

Lázcsillapítás

A láz a szervezet védekező működése során alakul ki. Általában valamely kórokozó (vírus, baktérium, gomba stb.) jelenlétére utal, de gyulladásos, daganatos folyamatot is jelezhet számunkra. Láz során olyan lázkeltő anyagok szabadulnak fel a szervezetben, melyek a test belső normális hőmérsékletét megemelik, ezáltal új hőmérsékleti egyensúlyt alakítanak ki.
 

Mikortól csillapítsuk a lázat? Amint a neve is mutatja, 38 °C felett csillapítsuk a testhőmérsékletet, hiszen onnantól beszélünk lázról. 37 és 38 °C között csak abban az esetben javasolt lázcsillapító adása, ha a kicsit - a csecsemőket, kisdedeket - nagyon megviseli a hőemelkedés, illetve ha a gyermek lázgörcsre hajlamos, vagy más betegsége miatt a hőemelkedés nagyon megviseli szervezetét. Fontos, hogy a láz mindig tünet, nem pedig betegség. Jelez, megmutat valamit, rávilágít arra, hogy valami nincs rendben a szervezettel. A láz a szervezet számára hasznos, hiszen ilyenkor az immunrendszerünk aktívabban működik, a magasabb hőmérsékleten a kórokozók jobban pusztulnak. Ezért szokták az orvosok sokszor javasolni, hogy hőemelkedésre még ne adjunk gyógyszert gyermekünknek. Ugyanezért próbálnak sok szülőt meggyőzni arról is, hogy ne adjunk az első lázra antibiotikumot, hiszen a baktérium elpusztulhat a szervezet természetes védekező rendszere, a magasabb testhőmérséklet által is. Kétféle lázcsillapítási módszer ismeretes, a fizikális és a gyógyszeres, amiket szükség esetén együtt alkalmazhatunk.
 

Fizikális lázcsillapítás alatt a hűtőfürdőt és a Priznitzet (állott vizes borogatás) értjük.  Hűtőfürdő esetén engedjünk a fürdőkádba kb. 37 °C hőmérsékletű vizet. Ültessük bele a kicsit, csecsemőt alkarunkkal alátámasztva tegyük bele, majd hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsük a vizet, közben kezünkkel kevergessük a vizet. Arra vigyázzunk, hogy ne hűtsük le nagyon gyorsan a vizet, illetve ne hűtsük le 28 °C alá, mert görcsöt okozhat a gyermeknek. A hűtőfürdőt kb. 5 -10 percig alkalmazzuk, szükség esetén több alkalommal. Fontos kiemelni, hogy a lázcsillapítás során ne arra törekedjünk, hogy a gyermek láza teljesen lemenjen, hiszen a nagy hőmérséklet ugrás is ugyanúgy megviseli a szervezetet. Például egy 39 °C láz esetén elég, ha 38 °C-ig vagy 37,5 °C-ig csillapítjuk a gyermek hőmérsékletét, nem kell a normál 36,5 °C-ra törekedni.

Mire figyeljünk még? Ne takarjuk be gyermekünket hatalmas takarókkal, mert az megakadályozza a szervezet hőleadását, ezáltal megakadályozza, hogy a gyermek láza lemenjen. Itassunk továbbá a kicsivel minél több folyadékot, és adjunk neki könnyű, inkább pépes ételt.

Hogyan történik a Priznitz, más néven állott vizes borogatás? Egy lavórba engedjünk langyos vizet, tegyünk bele egy törölközőt, jól nedvesítsük át, csavarjuk ki, majd a gyermek törzsét hónaljtól combközépig tekerjük be vele. Erre egy vékony száraz ruhát tegyünk. Ha a nedves törölköző átvette a test hőmérsékletét (kb. 10 perc múlva), cseréljük ki egy másik langyos vízbe mártott törölközővel. Ezt mindaddig folytassuk, míg a gyermek láza le nem megy. Fontos eloszlatni egy tévhitet. Sokan mennek úgy a rendelőbe, hogy a kicsi csuklójára, bokájára tett vizes ruhát, mégsem használt. Ezzel nem érdemes próbálkozni, mert nem is fog. A csukló, boka felszíne ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy segítsen, a gyermek egész törzsét be kell ahhoz tekerni, hogy a láza lemenjen.

Gyógyszeres lázcsillapítás A gyógyszeres lázcsillapítást 38 °C felett alkalmazzuk, mindig a fizikális lázcsillapítással együtt. Háromféle gyógyszer közül választhatunk, mégpedig az amidazophen, az ibuprofen és a paracetamol tartalmúak közül. Fontos kitapasztalni, hogy gyermekünknek melyik készítmény válik be a legjobban. Minden szervezet egyéni, így az is egyedi, hogy hogyan hat a gyógyszer a gyermekünk szervezetére, hat-e rá egyáltalán. 

A paracetamol tartalmú gyógyszerek (Panadol, Rubophen, Mexalen) vény nélkül kaphatóak a patikákban, kúp, szirup illetve tabletta formájában, láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek. Két hónapos kor alatt nem adható.

Adagját úgy kell kiszámolni, hogy 10-15 mg-nak megfelelő adagot kell adni minden testtömeg kilógrammra. Azaz ha a gyermekünk 10 kg, akkor 100-150 mg-nyit adhatunk. Mivel az 5 ml-es szirupban 120 mg hatóanyag van, könnyű kiszámítani, hogy egy 10 kg-os gyerek akár az 4-5 ml-t is megkaphatja.  

Az ibuprofen tartalmú gyógyszerek (Nurophen, Algoflex, Brufen) szintén kaphatóak szirup, kúp és tabletta formájában. 5 kg testsúly felett - 3 hónapos kortól - alkalmazható. Adagolása szintén 10mg/kg.

Az amidazophen tartalmú készítmények (Germicid-, Antipyretikus-, Noraminophenazon kúp, Algopyrin tabletta) szintén 10 mg/testtömeg kg adagban alkalmazandóak, ezek azonban receptkötelesek.

A Szirupok általában jó ízűek, a gyerekek általában könnyen beveszik. A kúpok jól alkalmazhatók hányós gyerekeknél, csecsemőknél.

Fontos, hogy a lázcsillapítókat megfelelő dózisban adjuk! Gyermekorvosok sokszor tapasztalhatják, hogy nem azért nem megy le a gyermek láza, mert a gyógyszer nem elég hatékony, hanem mert keveset kapott belőle a gyermek.

Különböző hatóanyagtartalmú gyógyszerek egymással kombinálhatók, alapszabály, hogy egyféle hatóanyagot 5-6 órán belül ne ismételjünk, ha ennél hamarabb kell, inkább más típusú gyógyszert adjunk.

 

Szalicilsav tartalmú gyógyszereket (Aspirin, Kalmopyrin) 12 év alatti gyermekeknél ne alkalmazzunk, ugyanis vírusfertőzés alatt történő használata súlyos májelégtelenséget okozhat!

(forrás: Webbeteg)