06-27-341-313, 06-20-49-49-698
2120 Dunakeszi, Barátság útja 29.
 
 

Kötőhártyagyulladás

kötőhártyagyulladás

A kötőhártyagyulladás (conjunctivitis) gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyuló, gyakori betegség, de a megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, csökkenti a szövődményeket. A kötőhártya vékony átlátszó hártya, mely biztosítja a szem mozgását és védi a szemgolyót a külső behatásoktól. Gyulladása háttérben különböző kórokozók állhatnak (baktérium, gomba, vírus), ritkábban kórokozó nélkül, allergia vagy környezeti irritáció is okozhatja. Érintheti az egyik, vagy mindkét szemet.

Mikor gondoljon kötőhártyagyulladásra gyermekénél?

Kicsiknél sírás, nyűgösség, szemdörzsölés, fény kerülés, hunyorgás jelezheti a kötőhártyagyulladást. Bakteriális eredetű gyulladásnál szemvörösség, váladékozás, csipázás, a szemhéjszélek összeragadása, szemhéjduzzanat figyelhető meg, míg vírusfertőzés esetén a kifejezett könnyezés, viszketés, erős szemhéj duzzanat mellett néha kis pontszerű bevérzések és szürkés hártyák is megjelenhetnek. A vírusos kötőhártya gyulladás jelentkezhet önállóan, de gyakran felső légúti hurutos betegséget kísérhet. Óvodás kor fölött már fájdalomra, homályos látásra, szúródásra, viszketésre panaszkodhatnak a gyerekek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kötőhártyagyulladás gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is leküzdhető, gyakori, banális betegség. A vény nélkül kapható érszűkítőket tartalmazó cseppek bár mérséklik a tüneteket, a gyógyulást késleltetik. A megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, így csökkenti a szövődmények kialakulásának esélyeit. A visszatérő tünetek hátterében csecsemőkorban a könny utak szűkülete állhat. Ennek megoldására szokták alkalmazni kb. 2,5 - 3 hónapos korban a könnyút tágítását és antibiotikumos átmosását.

Bakteriális kötőhártya gyulladás esetén antibiotikumos szemcseppet, szemkenőcsöt írunk fel. 
A kezelés akkor eredményes, ha betartjuk a sterilitás és cseppentés szabályait! A szemcseppet előírt ideig és adagban használjuk, felbontás után hűtőben tároljuk. Fontos a szavatossági idő betartása, mert lejárt szavatosságú cseppel többet árthatunk, mint használunk. A szemcseppet érdemes fekvő helyzetben a szemhéjak szétnyitása mellett az alsó áthajlásba cseppenteni. A váladékot steril gézlappal, a leragadt szemhéjakat pedig felforralt és lehűtött vízbe mártott gézlappal kell letörölgetni.
 

A gyógyulásig bölcsődei és óvodai közösségbe nem veszik be a kisgyermekeket, mivel a tünetek gyorsan átterjedhetnek a többiekre is.