06-27-341-313, 06-20-49-49-698
2120 Dunakeszi, Barátság útja 29.
 
 

Bárányhimlő

Bárányhimlő

 A varicella hólyagos kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Kórokozója a herpes vírus csoportba tartozó Varicella zoster vírus. A lappangási idő 14 -21 nap. A fertőzés közvetlen érintkezés és cseppfertőzés útján levegőn keresztül is terjed. A varicellás beteg rövid jelenléte is elég a fogékonyak fertőzéséhez. Már a lappangási idő utolsó napjaiban is fertőz. Fertőz az orr- és garatváladék, a vér, a hólyagbennék.

A bárányhimlő tünetei : Az egy-két napig tartó megelőző időszakban fejfájás, levertség, láz lehetséges, de különösen kisgyermekeknél nem ritka, hogy a kiütések jelennek meg először. A bárányhimlő kiütései izoláltak. Jellemző és diagnosztikailag fontos, hogy a kiütések nem egyszerre jelennek meg, több napon keresztül újabb hullámokban lepik el a bőrt, ezért egy időben mindenféle kiütés látható. A hólyagbennék eleinte víztiszta, később zavarossá válik, és kisebb udvar veszi körül. A kiütések testszerte jelentkezhetnek, általában sűrűbbek az arcon, fejbőrön, törzsön, ritkábbak a végtagokon, de olykor a tenyereken, talpakon is láthatók. A kiütések 2-3 héten belül pörkösödnek és nyomtalanul leszáradnak, mivel a hám felső rétegét érinti. Előfordul, hogy hónapokig látható pigment hiányos foltokat hagy maga után, vagy felülfertőződés esetén hegesedik. Nem ritka, hogy a garaton, a szájnyálkahártyán, nyelven továbbá a nemi szervek nyálkahártyáján is láthatók hólyagok, melyek megpattannak és aftákká alakulnak majd a bőrkiütések pörkösödésével, egyidejűleg eltűnnek. 
 

A varicella lefolyása különböző. Vannak igen enyhe esetek, kevés kiütéssel, enyhe általános tünetekkel. A súlyos formákban, amelyek különösen felnőtteknél gyakoriak az egész arc, fej tele van hólyagokkal és a láz igen magas. Egyes esetekben a hólyagbennék véressé válik. A kiütés szárazon kezelendő. A körmöket le kell vágni és gondosan tisztán tartani. A gyermeket meg lehet fürdetni, de méginkább zuhanyoztatni, majd óvatosan puha törülközővel kell a bőrét szárazra felitatni. A kiütéseket és a környező bőrt Betadin oldattal fertőtlenítsük, ha nagyon viszket, hab állagú viszketéscsillapító szerrel kezelhetjük. Láz esetén lázcsillapítás a szokásos módon. A viszketés okozta nyugtalanság miatt a viszketési ingert csökkentő szereket adhatunk a gyermekünknek szájon át.
 

A varicella szövődményei ritkák, de előfordulnak. Viszketés, vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. Szerencsére ritka szövődmény az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás. Ez két típusban jelenik meg. Az enyhébb forma a kisagyra lokalizálódik, járászavarral, remegéssel, nystagmussal jár, és utótünetek nélkül gyógyul. Jóval súlyosabb a teljes agyvelőgyulladás, ami súlyos maradandó károsodást okoz. Ritka szövődmény lehet a tüdőgyulladás és a hólyagok Streptococcus baktériumfertőzést követő vesegyulladás. Előfordulhat szövődményként középfülgyulladás is. A szövődményes eseteket antibiotikumokkal kell kezelni.

A gyermeket ajánlatos bárányhimlő ellen beoltatni, mert nem tudjuk, ha a betegséget megkapja, az milyen formában zajlik le.

(forrás: Webbeteg)